Ingredienser • 1 färsk ål • 3 msk honung • 10 tunna skivor av färsk ingefära • 3 msk kinesiska ”fem kryddor” • 60ml msk soja • 60 g jodfritt salt • 1 färsk chili, hackad • 500 ml vatten |
Tillagning
• Koka upp vattnet i en stor kastrull.
• Lägg i ingefäran, chilin, ”fem kryddor”, soja, honung, salt och rör om för att lösa upp honungen helt.
• Låt svalna helt.
• gör en fjäril av ålen eller ta ut filéerna.
• Marinera ål i kylskåp under två till tre timmar beroende på tjockleken hos filéerna.
• Ta ur ålen ur lagen, låt torka och bilda en hinna. Helst utan lock i kylskåpet över natten.
• Varmrök i 30minuter vid 80°C tills en innertemperatur på 70grader har uppnåtts.
• Låt ålen vila 10 minuter före servering för bästa resultat.