Ingredienser
• 1 skuldra av vildsvin eller gris (Låt fettet vara kvar!)
Saltlag
• 1 liter söt cider
• 100 g jodfritt salt
• 50 g mjukt farinsocker
• 4 vitlöksklyftor, krossade
• 1 msk timjan, färsk hackad
• 1 msk färskmalen svartpeppar
• 4 krossade enbär
• 2 hackade lagerblad
• 1 liten torkad chili
Tillagning
Blanda alla ingredienser till saltlagen i en kastrull, koka upp och låt sedan svalna helt. Placera bogen i en behållare av plast eller glas, detta måste vara lagom stort så att bogen täcks helt saltlagen hälls i. Häll saltlagen över bogen och ställ täckt i kyla, minst 8 men inte längre än 12 timmar.
Ta ut bogen och klappa torr med en pappershandduk.
Rök enligt följande
Värm röken till 110 grader. Medium mycket rök i ca 6 timmar (tumregel är 2,5 timmar per KG). Innertemp bör nå 90 grader.
Köttet ska gå lätt att dra från benet, servera varmt med björnbärsrelish.
Björnbärsrelish
• 2,5 dl balsamvinäger
• 2,5 dl färska eller frysta björnbär
• 2 msk finhackad lök
• 1 tsk finhackad timjan
• 2 msk farinsocker
• ½ tsk salt
• ½ tsk nymalen svartpeppar
Björnbärsrelish
Blanda alla ingredienser i en kastrull med undantag av björnbären. Koka tills det har reducerats till en tjock sirap, lägg sedan i björnbären. Sjud tills det blivit syltaktigt, cirka 10 till 15 minuter. Kyl i kylskåp före användning.