SMOKAI kallrökt lönnträbacon

Ingredienser
• 5kg sidfläsk
• 300 g grovt jodfritt salt eller nitritsalt
• 250 g mjukt farinsocker
• 10g vitpeppar
• 4 lagerblad, finhackade
• 25g rostade och malda korianderfrön
• 5st enbär,krossade

Tillagning

Blanda alla torra ingredienser.

Gnid in saltrubben frikostigt i sidfläsket och se till att det har en jämn täckning. Spar kvarvarande saltrubb i en lufttät behållare för senare bruk.

Lägg sidfläsket i en lufttät behållare av plast eller glas, Rotera bitarna (flytta upp botten till toppen) dagligen under fyra dagar. Häll av överflödig vätska och gnugga i ett nytt generöst lager saltrubbing. Ställ in i kylskåpet ytterligare tre dagar med daglig vändning.

Ta ut sidfläsket och låt det dra i kallt vatten i 2 timmar. Torka av köttet med papper och låt det hänga tills ytan är torr.

lägg köttet i röken och kallrök i åtta timmar med lönnträ.

Din bacon är nu klar att skiva och tillaga. Men kommer att vara mycket bättre om det får ett par dagar väl inslaget i plastfolie i kylen. Om du tycker att ditt bacon blev för salt, blötlägg det i kallvatten i ytterligare två timmar.

    0