Ingredienser • 5kg sidfläsk • 300 g grovt jodfritt salt eller nitritsalt • 250 g mjukt farinsocker • 10g vitpeppar • 4 lagerblad, finhackade • 25g rostade och malda korianderfrön • 5st enbär,krossade |
Tillagning
Blanda alla torra ingredienser.
Gnid in saltrubben frikostigt i sidfläsket och se till att det har en jämn täckning. Spar kvarvarande saltrubb i en lufttät behållare för senare bruk.
Lägg sidfläsket i en lufttät behållare av plast eller glas, Rotera bitarna (flytta upp botten till toppen) dagligen under fyra dagar. Häll av överflödig vätska och gnugga i ett nytt generöst lager saltrubbing. Ställ in i kylskåpet ytterligare tre dagar med daglig vändning.
Ta ut sidfläsket och låt det dra i kallt vatten i 2 timmar. Torka av köttet med papper och låt det hänga tills ytan är torr.
lägg köttet i röken och kallrök i åtta timmar med lönnträ.
Din bacon är nu klar att skiva och tillaga. Men kommer att vara mycket bättre om det får ett par dagar väl inslaget i plastfolie i kylen. Om du tycker att ditt bacon blev för salt, blötlägg det i kallvatten i ytterligare två timmar.