Varmrökta kycklingklubbor eller lår

Ingredienser

  • 2 kg kycklingklubbor eller lår

Saltlag

  • 500ml liter vatten
  • 500ml apelsinjuice
  • 200 g jodfritt salt
  • 50 g mjukt farinsocker
  • 2 finhackade lagerblad
  • Skal av 1 citron
  • 2 tsk krossad svartpeppar
  • 1 msk torkad timjan

Tillagning

Blanda ingredienserna till saltlagen i en kastrull och koka upp.

Låt svalna helt och ställ in i kylskåp i minst två timmar.

Täck kycklingbitarna helt med den kylda saltlagen (du kan behöva tynga ner dem med något), låt dem stå och dra i kylskåpet i två timmar.

Ta ut kycklingen och klappa den torr med en pappershandduk.

Bred ut på en plåt och ställ in dem otäckta i ditt kylskåp över natten för att ge tid för saltet att tränga in i kycklingen ordentligt. Samtidigt torkar ytan på kycklingen och då det bildas en tunn yta för röken att fästa i.

Rök enligt följande schema
• 110°C tills en innetemperatur av 75°C har uppnåtts, vanligtvis en till två timmar.

Kycklingen bör vara väl färgad och härligt mör.

0