Ingredienser
- 2 kg kycklingklubbor eller lår
Saltlag
- 500ml liter vatten
- 500ml apelsinjuice
- 200 g jodfritt salt
- 50 g mjukt farinsocker
- 2 finhackade lagerblad
- Skal av 1 citron
- 2 tsk krossad svartpeppar
- 1 msk torkad timjan
Tillagning
Blanda ingredienserna till saltlagen i en kastrull och koka upp.
Låt svalna helt och ställ in i kylskåp i minst två timmar.
Täck kycklingbitarna helt med den kylda saltlagen (du kan behöva tynga ner dem med något), låt dem stå och dra i kylskåpet i två timmar.
Ta ut kycklingen och klappa den torr med en pappershandduk.
Bred
ut på en plåt och ställ in dem otäckta i ditt kylskåp över natten för
att ge tid för saltet att tränga in i kycklingen ordentligt. Samtidigt
torkar ytan på kycklingen och då det bildas en tunn yta för röken att
fästa i.
Rök enligt följande schema
• 110°C tills en innetemperatur av 75°C har uppnåtts, vanligtvis en till två timmar.
Kycklingen bör vara väl färgad och härligt mör.